Místní produkty
Místní produkty
Mastix
Je to právě mastix, který činí Chios výjimečným. Jedná se o nízký keř, s bohatými větvemi barvy popela. Stáří keře se pozná podle sytosti barvy, čím tmavší, tím starší. Příznivé klimatické podmínky pomáhají vysoké produkci mastixu - hodně slunečních paprsků po celý rok, málo srážek v letních měsících, mírná zima s teplotami nad 10
Pěstování a zpracování probíhá stále podle starých tradic. Tudíž veškerá výroba je ruční. Nejprve se kmeny musí šikovně naříznout a během celého léta projít různými stupni sběru. První sběr mastixu je přibližně po 15 dnech po nářezu kmene, časově se datuje na 15.srpen. Druhý sběr probíhá kolem poloviny září. Po úspěšném sběru následuje prosévání, zvané tachtarisma a dále omývání studenou mýdlovou vodou. Následuje sušení, čištění a konečné prosévání. Mastix se používá na mnoho rozličných účelů - asi nejpoužívanější jsou žvýkačky, příchutě do cukrárenských výrobků a destilátů. Esence z mastixu jsou i vysoce kvalitní laky na nábytek a hudební nástroje. V textilní výrobě pomáhá stabilizovat barvy. A samozřejmě se mastix využívá i v lékařství a kosmetice, při výrobě parfémů, krémů, odlakovačů apod.
Další místní specialitou je sladká směs ovoce konzervovaného v sirupu. Obvykle se konzervují hrozny, jablka, třešně a citrusové plody.
Pokud jste již na řeckém ostrově neměli byste zapomenout ani na tradičné ouzu.